2013. október 4., péntek

Népmese Napja 2013.

Már szinte hagyomány iskolánkban, hogy megünnepeljük a népmese napját, amit a Magyar Olvasástársaság (HUNRA) kezdeményezésére, Benedek Elek, „a nagy mesemondó” születésnapján, vagyis szeptember 30-án tartanak 2005 óta.
A programok között ebben az évben is szerepelt a „Mesélő iskola”, most a hangoson keresztül a Zöld Péter című magyar népmesét hallgatták meg a diákok.
***SPOILER*** Zöld Péternek el kell bújnia a mindent látó királylány elől. Először nagyon elbújik: a tenger fenekére, hal gyomrába, de a királylány simán megtalálja. Másodszor is hasonlóan jár Zöld Péter. A mindent látó királylány csak megdörzsöli a szemét, és már mondja is: „Gyere elő Zöld Péter a Nap háta mögül, madár szárnya alól!” Azért tudott valamit ez a királylány, valljuk csak be, de nem mindent! Harmadjára a rózsabokorba bújik Zöld Péter, pont a palota elé. Hát persze, hogy ekkor nem veszi észre a királylány! ***SPOILER VÉGE***
(Szerintem a királylány rövidlátó lehetett, vagy már nagyon férjhez akart menni.) Szóval megtudtuk, hogy Zöld Péter szívesen elbújik itt-ott. Képzeljétek mi történt még ezen a napon! Nem fogjátok kitalálni: a mi iskolánkban is elbújt Zöld Péter! A diákoknak kellett megkeresni. Kutatták is szorgalmasan. A legügyesebb, aki végül megtalálta Zöld Pétert Hendzsel Dávid (13.E) volt, aki természetesen méltó jutalomban részesült.
A szünetekben, illetve a 7. órában a diákok „népmesei próbákat” állhattak ki. A próbák helyszínei a folyosókon és a könyvtárban voltak. Volt gólyalábon járás, ördöglakat kinyitása, aranyhal horgászat (csak műanyag, és azt is visszadobták utána a vízbe). A „sárkányfűárus” próbán fűszereket, gyógynövényeket kellett bekötött szemmel, szaglás alapján felismerniük. Volt „fa karikázós próba”, ahol egy bot végére egy madzaggal egy fa karika van kötve, és úgy kellett ügyeskedni, hogy a karikát „felszúrják” a botra minél többször. A könyvtárban pedig furfangos mesei kérdésekre kellett válaszolniuk a hős-jelölteknek.
A teljesített próbákról a diákok igazolást kaptak, és természetesen a végén a jutalom sem maradt el. Sokan tették próbára magukat, több-kevesebb sikerrel, de csak a legügyesebbek, legeszesebbek lehettek a „suli hősei”:
1.      helyezett: Szűcs Tamás 11.C
2.      helyezett: Mezei Márk 12.D
3.      helyezett: Horváth Mátyás 13.E
A legtöbb pontot összegyűjtő osztály külön jutalomban részesült, aki a 10.B lett. Itt a vége, fuss el véle.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése