2013. november 7., csütörtök

Eminem, Slim Shady avagy Marshall Mathers!

Először is, tudom, hetek múltak el azóta, de szeretnék így utólag is gratulálni a 9. B osztálynak, hogy ők nyerték meg a Széchenyi Diákszem "plüssnyuszi gyűjtő" versenyét.
A zenei témában az általuk választott egyik előadó Eminem lett, akiről én a legnagyobb örömmel írok is egy leírást, hiszen ő a kedvenc előadóim egyike.
Indul a Slim Shady, avagy Marshall Mathers vonat, beszállás!
Vegye kezdetét egy kis Eminemológia!

Aki még sose olvasta Eminem életrajzát, de a számait szüntelenül hallgatja, az épp úgy ismeri az életét, mint azok, akik olvasták, hiszen a számainak 90%-a az életét meséli el, néha túlzásokkal, néha meglepő gyengédséggel.

Érdekesség, hogy Eminem már betöltötte a 41. életévét. Ha meg kéne saccolnom az életkorát, én körülbelül 30-32 évesnek mondanám, bár az tény, hogy sosem voltam jó a tippelésben.

Elemezzük egy kicsit a számait pont úgy, mint irodalom órán a verseket:
A Sing For The Moment című száma olyan fiatalokról szól, akiket fölösleges, problémás gyereknek (problem child) tekintenek.
"His ******* dad walking out" Az iskolában mindenki tanul angolt, így gondolom le sem kell fordítanom ezt a mondatot, ami arra utal, hogy az apa elhagyja a családot. Eminem családjával pont ugyanez történt, mikor ő még csak 18 hónapos volt. Apa nélkül nőtt fel...


A Mockingbird (magyarul poszáta), a When I'm Gone és a Hailie's Song számokban hallhatunk a lányáról, Hailie-ről, akit mellesleg az életénél is jobban szeret.
A Mockingbird azon kevés számai egyike, amiben kiönti a lelkét a hallgatóknak és ez által mégtöbbet tudhatunk meg a magánéletéről. Tulajdonképpen ez egy üzenet a lányának zene formájában, amiben elmondja, hogy mennyire szeretne neki mindent megadni, valamint azt is megtudhatjuk hogy az anya, Kim nem mindig volt a család mellett. Kimberly Scott öngyilkosságot kísérelt meg a házasságuk alatt, valamint többször ittasan vezetett.


Mivel ez a Slim Shady vonatjegy csak három elemzésre érvényes, ezért ezzel az utolsó elemzéssel zárom az eminemológia órát. :)
Amit még érdekes lenne átrágni, az a Kim című száma. Ha nem is a minőségéről, de a brutalitásáról igenis híres. A dalban Eminem megöli a feleségét, amiért az megcsalta őt a saját házukban. Kim annyira felháborodott ettől a számtól, hogy 2000-ben be is perelte őt érte.


Végezetül a jelenlegi kedvenc számom tőle és Royce Da 5'9-től, csak hogy szép legyen az este és mindenki szépeket tudjon álmodni. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése