2024. június 11., kedd

Zöld Alternatíva Vetélkedő Beremenden

 Május 30-án, egy csütörtöki napon, a 11.D osztály tanulói Beremendre utaztak, mivel iskolánkból két csapat is továbbjutott a döntőre. A Duna-Dráva Cement Kft. szervezte ezt a rendkívüli versenyt. Diákjaink sikeresen teljesítettek, és az eredményhirdetésnél mindkét széchenyis csapat felállhatott a dobogóra. 

A 1/2 NÓTÁSOK a 3. helyezést érték el (csapattagok: Buzási Regina, Török Amina, Lévay Botond, Mészáros Roland, Molnár Dániel), míg a GreenX csapata az 1. helyezést szerezte meg (csapattagok: Várhegyi Kamilla, Pásztor Kevin, Nebl Gergő, Vasvári Benjamin, Nagy Patrik). Mindkét csapatnak volt egy-egy segítőtanára: Magusics Erika tanárnő a GreenX-nél, Rudolf tanár úr pedig az 1/2 NÓTÁSOK csapatát támogatta. Emellett más tanároktól is sok segítséget kaptunk, például Gulyás tanár úrtól, Wéber-Simon Krisztina és Horvát Blanka tanárnőktől.

Ez a verseny a környezetvédelemről és a cementgyártásról szólt, különleges feladatokkal. A csapatok reggel hét órakor indultak, és egy órás buszút után sikeresen megérkeztek Beremendre. Az érkezéskor egy gyors tájékoztatót kaptunk, és színes pólókat osztottak ki, amelyek aznap a csoport színei voltak, és a későbbi szurkolóknak is viselniük kellett ezeket. Az első feladatban egy iránytű segítségével kellett megtalálni egy tojást, majd helyesen válaszolni az ott található kitömött madarak fajtájára, táplálkozására és védettségére vonatkozó kérdésekre, miközben egy puzzle-t is ki kellett rakni.

A második feladat sem volt egyszerűbb. A cementgyár területén plüss állatokat kellett keresni, és az oda nem illő plakátokat leírni, miközben az idegenvezetésre is figyelni kellett, mert cementgyártásról szóló kérdéseket is kaptunk. A diszpécser központban a csapattagokat felosztották: valaki kémiai labor munkát végzett, másnak táplálékláncot kellett rajzolnia a totemállatukból, és a szárított tücskök fehérjetartalmát pontosan meghatározni. Ez időigényes volt, mivel egyszerre három helyen is jelen kellett lenniük.

A következő helyszín a kovácsműhely volt, ahol újrahasznosított esernyőt készítettünk, íjászkodtunk, és kutatást végeztünk a legegészségesebb iható folyadékokkal kapcsolatban, amelyeket csoportosítani kellett, például üdítőitalokat. A bányában mészkövet, ásványkincseket és bauxitot kerestünk, és egy dobozba gyűjtöttük a talált köveket. Itt még bauxitból golyót is formáztunk, és folyamatosan kvízkérdéseket kaptunk.

A délután legjobb része a rendezvényközpontban zajlott, ahol az újrahasznosított anyagokból készült ruhák divatbemutatóján vehettünk részt. Gyönyörű manökenjeink divatos cementékszerekkel és DDC-s zsákból készült ruhákban, valamint műanyagból készített "fűszoknyában" vonultak végig. Ezután egy éneklős produkció következett, ahol egy ismert számot kellett átírni különböző évekből, a DDC-ről, a környezetvédelemről, a cementgyártásról és magunkról szóló szövegekkel. Ez volt számunkra a legélvezetesebb feladat.

A verseny végeztével az eredményhirdetésre vártunk, előtte ebédet kaptunk. Az eredmények bejelentése után nagyon boldogok voltunk, hiszen mindkét csapat dobogós helyezést ért el. Nagyon sok munka volt ebben a vetélkedőben, de megérte, és vidáman, de fáradtan távoztunk Beremendről. Még egyszer köszönjük a segítő tanároknak és a szurkolóknak, hiszen nélkülük nem lehettünk volna ilyen sikeresek.