2016. november 30., szerda

Ifjúsági híradó - Irodalmi pályázat

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság 2016 októberében irodalmi pályázatot hirdetett, Ifjúsági híradó címmel.  

A pályázóknak ki kellett választani a http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink oldalon a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság által kiadott közlemények közül kettőt, és azokat átszerkeszteni, megformázni, megelőzési tanácsokkal kiegészíteni, úgy hogy az a kortársakhoz szóljon.
A pályázaton a középiskolás korosztályban Martinek Dániel 9.A osztályos tanuló I. helyezést, Hegedűs Bence 10.A osztályos tanuló pedig III. helyezést ért el, illetve Bence a pályázat különdíját is megszerezte.
Gratulálunk az eredményhez!

Hegedűs Bence pályamunkája:

A belvárosban falfirkáztak
Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság, 2016. augusztus 20. 9:18 hír
Két huszonéves fiú 2016. április 15-én 22 óra körül Pécsett, a Hal téren egy színes festékszóróval ábrákat festett a díszkő burkolatra. A fiúkat a rendőrök gyanúsítottként kihallgatták, akik ezután elismerték a bűncselekmény elkövetését. A 28 éves B. János és a 24 éves N. Dániel ellen rongálás vétség megalapozott gyanúja miatt folytatták a nyomozást. A nyomozóhatóság vádemelési javaslattal zárta le az ügyet, az iratokat megküldték az ügyészségnek.
Tudjuk, hogy a fiatalok körében népszerű a graffiti készítés. Vannak, akik ezt magas művészi színvonalon űzik. (Itt nem a „Szeretlek Julcsi”, meg „ F… You!” és hasonló feliratokra gondolunk.) Sokan nem is gondolnak bele, hogy ezzel bűncselekményt követnek el, ha ezt olyan helyen teszik, mint pl. a fent említett fiúk. De elég csak az iskolaudvarunk falát megnézni, ott is találunk jó pár falfirkát. Ha nem szeretnétek úgy járni, mint B. János és N. Dániel, javasoljuk minden firkálni vágyó fiatalnak, hogy alkotói vágyukat a rajz órákon, vagy otthon éljék ki, rajzlapra, vászonra készítve festményeiket.

Kábítószert fogyasztott
Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság, 2016. október 25. 9:51 hír
A rendőrök 2016. június 20-án Dunaszekcsőn őrizetbe vettek egy 18 éves fiút. A fiúnak a nagyszülei otthonában dühkitörése volt. A fiút gyanúsítottként kihallgatták, ahol elmondta, hogy feldúlt viselkedésének oka kábítószer fogyasztás volt. Már legalább egy hónapja rendszeresen fogyasztott több fajta kábítószert. A szakértői vizsgálat is alátámasztotta a fiú állítását. A rendőrség kábítószer birtoklása miatt folytatott ellene eljárást. A nyomozók vádemelési javaslattal zárták le az ügyet, az iratokat megküldték az ügyészségnek.
A kábítószer fogyasztás a fiatalok körében sajnos nagyon elterjedt. A füves cigivel kezdik, aztán jönnek a különféle tabletták pl.: extasy, speed. Sokan gondolják úgy, hogy miért ne próbálnám ki, hiszen a haverom is ezt csinálja. Olyan jó buli lesz! Engem is megkínáltak már ilyen cigivel, és tudtam nemet mondani. Ha valaki a barátod, nem azt jelenti, hogy követed őt a hülyeségben, hanem, hogy őszinte vagy vele, rávilágítasz a hibáira. Sőt, a barát kimondja azt, amit más nem mer, vagy nem akar. De az is biztos, hogy a legjobb barát az, aki elsőként áll majd ott, hogy felkaparjon a földről, miután hibát hibára halmoztál... De nem kell ezt megvárni, ugye?

Martinek Dániel munkája:

A közlekedésbiztonsági akciót az egyenruhások 2016. október 26-án 17 órától tartották Szegeden. A fokozott ellenőrzés elsődleges célja az volt, hogy a rendőrök felhívják a biciklisek figyelmét a fő baleseti okokra, a „látni-látszani elv” fontosságára. Az akció során a járőrök közel 30 biciklist igazoltattak.
A fő szabálysértések közé tartozott a fehér és a piros fényvisszaverők, valamint a küllőprizmák hiánya. Amennyiben hiányosság merült fel, a járőrök küllőprizmát és csengőt adtak át a közlekedőknek.

    A kerékpárral való biztonságos közlekedésre idén is felhívták a figyelmet a rendőrök!
Rengetegen biciklizünk manapság és nem szabad elfelejtenünk, hogy mi mit is tehetünk, hogy biztonságban tudjunk közlekedni. A balesetek fő oka a kötelező tartozékok hiánya és persze a figyelmetlenségnek is nagy szerepe van benne. A biciklin szerepelnie kell a fehér és piros fényvisszaverőknek, valamint a küllőprizmáknak is.
   Azt tanácsolom, hogy mindenki figyeljen oda ezekre és ne felejtsétek el a „látni-látszani elv fontosságát”. A balesetek nagy része elkerülhető, ha erre odafigyeltek!

A Budapesti Rendőr-főkapitányság XIII. kerületi Rendőrkapitánysága eljárást folytat egy 16 és egy 15 éves budapesti fiú ellen rablás bűntett miatt.
A sértett 2016. október 26-án 23 óra körül a Margitszigeten futott, amikor két fiatal fiú utána szaladt és az egyik elgáncsolta. Megfenyegették a futót, aki ennek hatására átadta a hátizsákjában lévő egy doboz kefirt. Amikor azonban a telefonját követelték, elfutott a helyszínről és értesítette a rendőrséget.
A szigeten lévő állandó közterületi jelenlétnek köszönhetően a kerületi rendőrök a bűnügyi bevetési egységek segítségével a két támadót rövid időn belül a helyszínen elfogták, őrizetbe vették és gyanúsítottként hallgatták ki. A rendőrök előterjesztést tettek előzetes letartóztatásuk indítványozására

Budapesten a XIII. kerületi Rendőrkapitányság 2 fiút vett őrizetbe, mert feltehetően ők próbálták meg kirabolni a Margitszigeten 23 óra körül futó sértettet. A két fiú futás közben kigáncsolta és javait követelte, de szerencsére sikerült elmenekülnie és értesítenie a rendőröket. A rendőrök hamar el is kapták az elkövetőket és gyanúsítottként ki hallgatták őket. Előzetes letartóztatásukat indítványozták. 
Szerintem, ha mindenképp este szeretnénk futni akkor azt ne egyedül tegyük, de az lenne a legjobb ha nem késő este futnánk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése