2024. október 6., vasárnap

Szigetvári Zrínyi Vár - kirándulás 10.D

A Nemzeti Emlékezetpedagógiai Program keretében október elsején a 10.D osztály Deményi Andrea és Reith Claudia tanárnővel ellátogatott a Szigetvári Zrínyi Várba.

Megtudtuk, hogy a várat 1566-ban a törökök Szulejmán vezetésével ostromolták. Zrínyi Miklós és várvédő katonái hősiesen harcoltak, de a kb. tízszeres túlerővel nem bírtak, végül Zrínyi és megmaradt katonái kirohantak a várból, és így hősi halált haltak. Habár a vár elesett, de a védők mégis elérték céljukat: megállították Szulejmánt, ugyanis a szultán a sátrában aznap meghalt.

Először egy viselet- és fegyverbemutatón vettünk részt, melyen egy dolmányba felöltözött „vitéz” bemutatta milyen ruhát hordtak, illetve milyen fegyvereket használtak a katonák a vár megvédésére. A bemutató végén még lőtt is egyet egy korabeli puskával a várvédő vitéz.

Ezután egy interaktív kiállítást néztünk meg, „Megállítani Szulejmánt” volt a címe. Itt 2 fős csapatonként kaptunk egy feladatlapot, amit meg kellett oldanunk. A kiállítás tematikája az volt, hogy ha egy időgépet építve visszamennénk 1566-ba, azért, hogy segítsük Zrínyit, előtte alaposan meg kell ismerjük a helyet, a várat, a történetet, a várostromot és az eszközöket. Az „időgép” egy régi Ikarus busz volt nagyon klasszul megépítve. Volt a kiállításon VR szemüveg, melyet felhúzva azt láthattuk, hogy nézett ki a 16. században Sziget városa, voltak 3D makettek, kinetikus homok, játékos terepasztal, csontváz stb. Miután végzett mindenki a feladatával, leültünk egy asztalhoz, és ellenőriztük a megoldásokat. 

A foglakozás után felpróbálhattunk korabeli katonai páncélt, sisakot, és foghattunk pár fegyvert is, ami sokaknak nagyon tetszett.

Nagyon jól éreztük magunkat ezen a kiránduláson, sőt még tanulságos is volt, hiszen történelemből pont ezt a korszakot tanuljuk. 

Szalma Roland 10.D




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése