2012. október 20., szombat

ABBA


„You can dance, you can jive, having the time of your life. See that girl, watch that scene, dig in the Dancing Queen.” – énekelték annak idején a mindenidők legsikeresebb popénekesei.

1972-ben Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson és Anni-Frid Lyngstad megalapították az ABBA nevezetű együttest. Az együttes nevét a tagok kezdőbetűi alkotják. 1974-ben a Waterloo című dalukkal megnyerték az Eurovíziós Dalfesztivált, ami egyet jelentett a világsikerrel. Innentől kezdve beindult a szekér.
 
  Legnagyobb slágereik között van a Dancing Queen, Voulez-Vous vagy a Mamma mia, amik világra szóló alkotások. Pályafutásuk alatt több mint 100 dalt jelentettek meg, és körülbelül 350 millió lemezt adtak el. A lemezre a szövegeket főként Björn és Benny írta. A slágerek gyártásban pedig Stig Anderson manager keze is jócskán benne volt. A világsikert nem csak a kiválóan megírt és hangszerelt daloknak, hanem az egyedi, jellegzetes, gyönyörű hangoknak is köszönhették. Az énekesnők eltérő hangszínnel  rendelkeznek,  Agnetha szoprán, Frida mezzoszoprán, így jól kiegészítették egymás hangját.
Az ABBA az első pop együttes, akiket profin menedzseltek . Ők készítették az első videoklipeket is, melyek mai szemmel igen kezdetlegesnek tűnnek, de valójában igen sokkal járultak hozzá az együttes népszerűsítéséhez. Nagy szabású koncertkörutak, évente új nagylemez, mindegyiken több nagy sláger jellemezte fennállásuk évtizedét. Extravagáns fellépő ruháik kezdetben hatalmas botrányokat okoztak, viszont a későbbiekben már mindenki csak jót nevetett a merész, de ugyanakkor jobbnál jobb ruhákon. Legtöbb daluk angol nyelvű, amiket eredetileg svédül írtak, de énekeltek spanyolul, németül és franciául is.
  A kritikusok zenéjüket sokszor nevezik „glamour-popnak", de mégis időtállónak bizonyult, hiszen évtizedek elteltével is széles körben ismerik és kedvelik őket. Sikereikben közrejátszott az is, hogy nem csak egy célkorosztályuk volt, hanem egyaránt a fiataloknak és az időseknek is kedvelhető zenéket játszottak.
1982-ben az együttes tagjai úgy döntöttek, hogy egy kis szünetet tartanak. Ez a kis szünet az ABBA végét jelentette. Hogy ez miért történt így? Lehet, hogy Agnetha és Björn vagy Benny és Frida nem voltak hajlandóak tovább együtt dolgozni a válás után. De az is lehet, hogy csak egyszerűen kiégtek, a sok turné, a rengeteg új dal miatt. Agnetha egyszer azt nyilatkozta: "az a legrosszabb ebben az egészben, hogy énekelsz, felszállsz a gépre, és mire felébredsz, már egy másik országban vagy, aztán megint énekelsz, és ez így megy napokon keresztül". Hogy mi az igazság, valószínűleg soha nem fogjuk megtudni. Ami biztos, minden idők egyik legnépszerűbb popénekesei. Ők már legendák és sokak példaképei.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése