2013. február 2., szombat

Busójárás



1687-ben a török megszállás alatt a Duna-szigeti mocsaras részekről egy hajnalon áteveztek a városba a sokacok. Előtte ijesztő álarcokat faragtak fűzfából, melyeket állatvérrel festettek meg, kifordították a birkabundákat, fehér vászon gatyájukat szalmával kitömték, hogy erősebbnek látszanak. Hatalmas buzogányokat, kardokat, vellákat vettek magukhoz, de a marhakolompok és a kereplők zaja volt a leghatásosabb. A mélyen babonás törökök, amikor meglátták és meghallották ezeket az ijesztő alakokat, azt hitték, hogy az ördögök jönnek ellenük. Ijedtükben elmenekültek Mohácsról.

Poklade, vagyis  télből a tavaszba fordulás ünnepe. Ezért égetik el " farsang vasárnap" sötétedéskor a szalma bábut és " farsang temetés"  kedden a telet jelképező koporsót hatalmas máglyákon. A felvonulás legfőbb érdekességei ma is a busók, de mellettük a sokac népviseletben a nők, az egyéb maskarások, valamint a gyerek, jankelék, akik ronggyal tömött zsákjaikkal csapkodják és kergetik a lányokat. Hatalmas dörrenésekkel szólal meg az egykori török ágyú másolata. A színpadon a busók és néptánccsoportok fellépései folyamatosak. A máglyagyújtás után kezdődik az össztánc, amikor együtt kólózik a vendégsereg  a busókkal , kifáradásig. 2009-ben a Busójárás az UNESCO világörökség része lett.



2013-ban a Busójárás február 7-12-ig tart. Életre szóló élmény. Mindenki, aki teheti, menjen el, legalább egy nap, és nézzen körbe, mert a rengeteg program mellett árusok vannak, ahol gyönyörű táskákat, ékszereket, álarcokat lehet venni. És ha esetleg már nagyon hideg lenne, forralt borból sosincs hiány.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése