2017. március 17., péntek

Öntudat




Undorodom a mai világtól. Abban sem bízhatok már meg, amit látok, hallok, eszek, iszok vagy belélegzek. Minden megvan mérgezve a sok szeméttől és szennytől. És ezért kit okolhatunk? Csak saját magunkat! Nem azt a kapucnis srácot, aki eldobott egy palackot, nem azt a hölgyet, aki eldobta a cigis dobozát a földre. Nem, csakis magunkat! Mivel ott, akkor, nem mentünk oda, és szóltunk. Lehet szabadkozni, hogy nem figyelne és nem venné fel, mert éppen fontos telefonbeszélgetésben van, de kérdem én, szeretnél egy jobb, tisztább környezetet? Igen? Akkor fogd meg és dobd ki azt az üveget, vagy dobozt. Lehet, nem a te dolgod, és azt mondod, hogy attól az egy doboztól nem lesz jobb a világ. De, igenis, jobb lesz. Gondolj bele, ha mindenki csak egy dobozt kidobna a földről, máris úton lennénk a javulás felé!

Manapság egyre több szelektív hulladékgyűjtő van, iskolánkban is megtalálható egy, használjuk ki ezt. Ez a föld a mienk. Édesanyáinktól és Édesapáinktól kaptuk. 
Mondd csak, Te szeretnél majd családot? Szeretnéd, hogy gyermeked ki tudjon menni a levegőre, parkokba játszani? Akkor ébresztő! Remélem, nem azt szeretnéd, hogy azt kelljen mondanod a fiadnak, mikor el szeretne menni biciklizni, hogy húzza fel a gázmaszkját. Mert az a szemét elkezd lebomlani lassan, és nem túl valószínű, hogy egészséges hatással lesz a környezetre. Tudod, a fáknak tiszta talaj kell, és a nejlonzacskó nem túl jó talajtisztító. 
Végezetül megosztanám ezt a kínai közmondást: "A legjobb alkalom a faültetésre 20 éve volt, a második pedig most."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése