2012. november 22., csütörtök

Ki az a Mikulás?


Hívják Mikulásnak, Santa Clausnak, Father Christmasnek, Pére Noelnek és még vagy féltucat egyéb néven. A piros köpenyes, hófehér szakállú öregúr régóta hordja az ajándékot a gyerekeknek – egyes országokban névnapján, december 6-án, másutt pedig karácsony este. Az amerikai és a kanadai gyerekek levélben kérnek tõle ajándékot. Máshol áruházak bérelnek fel alkalmi Mikulásokat, akik felveszik a kicsiktõl a megrendeléseket. Az ajándékok megérkezésének módja is különböző.

Franciaországban a gyerekek a kandalló elé teszik a cipőjüket, és a Pére Noeltől kapják az ajándékot. Németországban Szent Miklós december hatodikán érkezik. Édességeket hoz és egyúttal összegyűjti a gyerekek listáit, amelyekben megírják, mit szeretnének kapni karácsonyra. Jóllehet a Christkindl (Kis Jézus) a címzett, az ajándékot szenteste a Weihnachtsmann hozza. Hollandiában, Belgiumban és Luxemburgban szintén december hatodikán érkezik a Mikulás. Csak éppen nem szánon, hanem csónakon, és Spanyolországból. A parton fehér lóra száll, és úgy járja az utcákat, szolgáját Swarte Pietnek hívják.


Dániában, Norvégiában, Svédországban is ismert figura a fehér szakállas öregúr. De a legtöbb gyerek úgy tudja, hogy egy manó kézbesíti a Mikulás ajándékait karácsony este. A dánok és a norvégok ezt a manót Julenissennek, a svédek Jultomtennek nevezik.

Angliában Father Christmas, a Karácsonyapó nem 24-én hozza az ajándékokat, hanem másnap reggel találhatóak meg a fa alatt. A kéményen át közlekedik, és a kandallóra akasztott zoknikba teszi az ajándékot. Amerikában Santa Claus érkezik - Angliához hasonlóan, - legtöbbször a kéményen keresztül a lakásba. Szánját rénszarvasok húzzák, kedvence Rudolf. Az amerikai Santa Claus az Északi-sarkon él. Oroszországban a Gyed Maroz (Fagy Apó, vagy Télapó) járja az országot. A kék, vagy piros hímzett ruhájú Gyed Maroz Újévkor osztogatja az ajándékait. Kísérője a nagyon szép, jégkoronás unokája: Sznyegurocska (Hóleányka). Ő orosz trojkán közlekedik. Részt vállal még a feladatokban Babuska, ez a név a Nagymamára, illetve Anyókára utal, aki szintén ajándékokat ad a gyerekeknek.
Legjobb gyereknek lenni a letteknél, ugyanis a szentestétől számított 12 napon át hozza egyfolytában az ajándékot a Mikulás!

Virgács és szén
Nem szabad elfeledkeznünk a Mikulás állandó kísérõjéről, a krampuszról sem. Ez az ördög formájú figura osztrák területről származik, neve is az ausztriai németből való. A gyermekeket rémisztgető alak legjellemzőbb tulajdonságai és megjelenései, hogy a láncát csörgeti, virgáccsal fenyegeti a gyerekeket, a rendetleneket megbünteti. A krampusz figurája minden bizonnyal a téli napforduló pogánykori hiedelemvilág szellemeinek testet öltője, ördög formájú, patás, szõrös, szarvakkal ellátott ábrázolása pedig a keresztény gondolatkör gonosz elképzeléseire vezethető vissza. A jó megtestesítője mellett, aki a Mikulás, szükség volt a rossz, a büntetést osztó megformálására is. Mi lesz a rossz gyerekekkel? Nos, ők helyenként virgácsot, másutt hagymát, Olaszországban pedig szenet kapnak „ajándékba".

A gyerekek persze tudni szeretnék, mit csinál a Télapó, amikor nem ajándékot osztogat. Megszületett a Mikulás-legenda, mely szerint a finn Lappföldön lakik. A finnek így hívják őt: Joulupukki. Pontos lakhelye az Északi-sarkkör közelében, a Fülhegyen (Napapiiriben) található. A hegy gyomrában van a szupertitkos játékkészítő manufaktúra. Maga a kopár hegyoldal nyuszifülre hasonlít, és ezen keresztül hallgatja a Mikulás egész éven át, hogy az egyes gyerekek jók voltak-e avagy rosszak. Hosszas keresgélés után szerelmesedett bele a Lappföldbe és telepedett le véglegesen. Az év nagy részében itt lakik, csak néha teszi át székhelyét a titkos nyári szálláshelyére. Napapiirit Mikulás-faluvá avatták és berendezték a nagyszakállú irodáját és postahivatalát is. Ide várják a gyerekek leveleit, kéréseit és persze a látogatókat egész esztendőben. Még e-mailt is lehet küldeni: santa.claus@santaclausoffice.fi címre.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése