2012. október 15., hétfő

Péterfy Bori


„Ő sem a régi már, nem az a bűvös vadász, akire vártál, aki rád sem néz, mikor célba vesz, mégis szíven talál.” – énekli az egyik legnépszerűbb magyar énekes és egyben színésznő.
 
Péterfy Bori 1969. október 14.-én született Budapesten. Bátran kijelenthetjük, hogy a vérében van a művészet. Dédapja Áprily Lajos költő, műfordító, Nagyanyja Jancsó Adrienne előadóművész, Nagyapja Jékely Zoltán író, költő, Édesapja Péterfy László szobrász, Bátyja Péterfy Gergely író. Így történhetett, hogy Borit már gyerek kora óta érdekelte az előadó művészet. A József Attila Gimnáziumban tanult, ahol az iskolai színjátszó kör tagja volt. Miután végzett az iskolában, Színház- és Filmművészeti Egyetemre jelentkezett, de második alkalommal sem vették fel.

Ennek ellenére nem csüggedt, sőt, különböző társulatoknál próbált szerencsét. 1988 és 1992 között a Térszínház, ezt követően 1998-ig az Arvisura Színházi Társaság tagja volt, majd 1998-ban megkapta a Színész I. minősítést. Színészi pályáját továbbra is folytatta, és 2000-től a Krétakör hivatalos tagja lett. 

A színjátszás mellett énekesnőként is munkálkodik. Az Amorf Ördögök együttes énekesnője volt, amíg az meg nem szűnt. 

Majd 2007 októberében megjelent a Péterfy Bori & Love Band cím nélküli első lemeze, amelyen a számokat a volt Amorf Ördögök szerzői írták.Lemezük első száma, a Hajolj bele a hajamba, hatalmas sikert aratott, videoklip is készült hozzá, csak úgy, ahogy a Vámpírhoz is. 

2009-ben megjelent második albumuk, majd 2010-ben a második albumról néhány szám akusztikus változata, és új dalok is.  Időközben a Nemzeti Színház színművészeként megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést. A filmvásznon is feltűnt a Szezon és a Poligamy című filmekben.
2011 júliusában életet adott kisfiának. Egy évvel később a zenekar bejelentette a következő albumot, mely ez év novemberére várható. Már nagyon izgatott vagyok, és biztos vagyok benne, hogy velem együtt rengeteg rajongó is.

Ami biztos Péterfy Bori nevét ismeri az egész ország. Van, aki szereti, van, aki nem. De ahhoz kétség nem férhet, maradandót alkotott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése