2013. március 28., csütörtök

Kovács Ákos


Hazánk egyik legszínvonalasabb és legkiemelkedőbb zenésze és előadóművésze. Budapesten született 1968. április 6-án. Pályafutása 1987-ben indult útjára a Bonanza Banzai zenekar révén, melynek dalszövegírója és énekese is volt. A zenekar jóvoltából országos hírnévre tett szert, már a Banzai ideje alatt is futott szólókarrierje, de igazán ez ’94-ben vette át a szerepet, a zenekar feloszlásakor. Azóta is maga írja dalait és zenésíti meg azokat. Az évek során számtalan felkérésre írt zenét, de írt már színházi darabot, és természetesen ki ne emlékezne gyerekkorunk egyik legjobb meséjére, melyben Phil Collins zenéinek magyar fordításait adta a Tarzan című meséhez.  Aktív évei korántsem mondhatóak eseménytelennek, eddig közel 30 albumot adott ki, ezek közül 24-et magyar és 6-ot angol nyelven. Rengeteg országos turnén járt több száz koncerthelyszínnel, de már külföldön is megfordult. Ezeknek az éveknek a tükrében talán nem is meglepetés, hogy sok szakmáját elismerő díjat kapott, többek között a tavalyi év folyamán a Kossuth-díjas előadóművészek sorába lépett, ami nem kis elismerés jelent.
Lemezei, mint már említettem, számottevő mennyiségben jelentek meg, de ezek közül most csak egyre térek ki. Ez pedig nem más, mint a tavalyi év folyamán megjelent 2084 címet viselő album. Ebben, mondjuk úgy, hogy egy kis újdonságot kapunk a múltból. A hangszerelés a Bonanza Banzai idejéhez próbál visszanyúlni, de természetesen a mai kor technikájával; így alkotva valami teljesen újat az eddig megszokott és jól hangszerelt Ákos-számok sorában. Az album témáját tekintve a jövőből (mint a cím is elárulja 2084-ből) szól. Ugyan, ha első hallásra az ember nem is érti meg a dal teljes mondanivalóját, minden egyes alkalommal kibontakozik még valami kis üzenet.
A színvonal, hangzás, szöveg és minőség itt is a már jól megszokott módon hibátlan.  Zárva soraimat én remélem, hogy ez még nem a jéghegy csúcsa, mert némi túlzással, de az ő zenéin nőttem fel, és nagyon bízom benne, hogy lesz folytatás, ami még okoz az Ákos-rajongók számára meglepetést.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése